donderdag 17 december 2009

Vuurwerk 2009



Vuurwerk is een verzamelnaam voor snel verbrandende, lichtgevende en vaak luid knallende stoffen in papieren hulzen. Vuurwerk wordt meestal afgestoken bij festiviteiten. Militairen gebruiken vuurwerk ook wel voor verlichting van terreinen of het geven van signalen. Vuurwerk is in China uitgevonden. De Chinezen beschikten vanaf de 13e eeuw over buskruit, het belangrijkste bestanddeel van vuurwerk. Vuurwerk vond daarna snel zijn weg naar Europa.

De omzet

Vorig jaar was voor 65 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Dat heeft een woordvoerder van het branche overleg vuurwerk handelaren woensdag gezegd. De verkoop blijft iets achter bij de verwachte 70 miljoen.

Nam de afzet toe of bleef deze gelijk?

De hoeveelheid vuurwerk was gelijk aan die van 2008. Toen verkochten de handelaren voor 60 miljoen, de 5 miljoen extra van dit jaar komt door de prijsstijging.

Hoeveel omzet zet men om per dag? Is hier sprake van seizoensarbeid?

Een omzet die gerealiseerd wordt in drie dagen. Volgens de woordvoerder van de vuurwerkbranche hebben veel mensen prijzen vergeleken op internet.

Volgens een woordvoerder van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), die de vuurwerkverkopende winkels vertegenwoordigt, nemen daarbij de bestellingen via het internet toe. 40% van de bestellingen komt via internet binnen.

Het NOS journaal over de verkoop van vuurwerk









Vuurwerk ongelukken, waardoor worden deze veroorzaakt?
Welk letsel komt het meeste voor?

Jaarlijks gebeuren met vuurwerk vrij veel ongelukken met letselschade, waarbij meestal jeugdigen en jongvolwassenen oog- of handletsel oplopen. Veel van deze ongevallen gebeuren doordat men een stuk vuurwerk dat geweigerd heeft opnieuw probeert aan te steken. Doordat de lont nu veel korter is explodeert op het moment dat men het aansteekt. Het opnieuw afsteken van geweigerd vuurwerk wordt dan ook sterk ontmoedigd.

In 2004 opereerde het Oogziekenhuis in Rotterdam veertig vuurwerkslachtoffers die veelal gewond raakten door kleine vuurpijlen. 90 procent van deze slachtoffers zijn jongens tussen de 8 en 17 jaar. Een aanzienlijk deel van hen moet blijvend het licht in een oog missen.

Tijdens de jaarwisseling van 2008 naar 2009 zijn in Nederland in totaal 23 OGEN VOLLEDIG BLIND geworden ten gevolge van vuurwerk; terwijl er 14 ogen operatief moesten worden verwijderd. Oogartsen behandelden in totaal 269 ogen van 232 patiƫnten. Een derde van deze ogen is blijvend ernstig beschadigd. Zestig procent van de slachtoffers was omstander en stak zelf niets af. Ruim de helft van de slachtoffers was jonger dan 18 jaar. De cijfers zijn afkomstig van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Alle oogartsen in Nederland deden mee. Het is voor het eerst dat het aantal gevallen van oogletsel en de ernst ervan landelijk zijn geregistreerd.

Wie wil er vuurwerkverbod ?

ROTTERDAM - Oogartsen verenigd in het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG) pleiten voor een verbod van consumentenvuurwerk. Tijdens de jaarwisseling 2008/2009 raakten 24 ogen blind, vijftien daarvan moesten operatief worden verwijderd. Dat maakte het NOG woensdag bekend.

Oogartsen behandelden rond de vorige oud- en nieuwviering 268 patiƫnten met 315 oogletsels door vuurwerk. Opvallend was dat 152 slachtoffers omstanders waren en 116 mensen gewond raakten door zelf afgestoken vuurwerk. Woordvoerder van het NOG en oogarts Tjeerd de Faber: ,,De schade is te vergelijken met de helft aan oogletsels veroorzaakt bij Amerikaanse beroepsmilitairen tijdens vier jaar oorlog in Irak.''

Overzicht cijfers voorgaande jaarwisselingen

SEH Spoedeisende hulp
Ziekenhuis staat voor opname in het ziekenhuis


bron: veiligheid.nl

Postbus 51 spotjes

De jaren 70





2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke les! Die ga ik maar eens "lenen"
    groetjes Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik voeg er als starter aan het begin van het jaar nog wat feiten van nu deze oud en nieuw toe dus hou hem in de gaten!

    BeantwoordenVerwijderen