zaterdag 12 december 2009

Indexcijfers

De eerste stap. Wat is een indexcijfer en hoe bereken je de cijfers aan de hand van het basisjaar. Het indexcijfer laat zien hoeveel iets veranderd ten opzichte van het basisjaar.

De formule voor het berekenen van een indexcijfer is: (waarde/basiswaarde) x 100



Procentuele verschillen berekenen tussen de indexcijfers.
Een verschil tussen een bepaald jaar en het basisjaar is eenvoudig te berekenen namelijk het indexcijfer van het bepaalde jaar min 100! Michiel legt het uit aan de hand van het vorige besproken voorbeeld.



Natuurlijk kan je ook de % verandering berekenen aan de hand van de waarde die per jaar staat aangegeven. Dan lijkt het net op de formule ((nieuw - oud)/oud)x100. Luister naar de uitleg van Michiel.



Bij indexcijfers kan het voorkomen dat het wenselijk is dat het basisjaar verschoven moet worden. Hier hebben we een handige methode voor. Het helemaal opnieuw berekenen van de nieuwe indexcijfers aan de hand van de waardes is meer werk dan de volgende uitleg. Het nieuwe basisjaar heeft een indexcijfer. We gebruiken dan de volgende formule: (indexcijfer/indexcijfer basisjaar) x 100.



Je kan met prijs indexcijfers ook een gewogen gemiddelde berekenen. Hierbij bereken je dan hoeveel een totaal pakket aan goederen gestegen of gedaald is ten opzichte van een basisjaar. het is dan niet meer belangrijk hoeveel de daadwerkelijke kosten zijn. Je werkt alleen met indexcijfers en wegingsfactoren. Kijk hoe Michiel dit uitlegt aan de hand van een voorbeeld.