maandag 14 november 2011
Consumentenbond - Mobiele telefoon kopen
Maar, er is niet perse één telefoon de beste. Belangrijker is: welke telefoon past het beste bij jou, welke mobiele telefoon kun jij het beste kopen?
Bellen en sms-en
Ze bestaan nog steeds: de simpele mobiele telefoons waarmee je alleen kunt bellen en sms-en. Met een goedkoop model met een cijfertoetsenbord zit je altijd wel goed, want bellen en sms-en kunnen ze allemaal goed.
Kwaliteit camera
Mobiele telefoons hebben tegenwoordig bijna allemaal een camera. Als je af en toe een snapshot wilt maken onder goede lichtomstandigheden overdag, dan kun je vrijwel elk instapmodel mobiele telefoon kopen. Wil je iets meer, dan moet je een high end mobiele telefoon kopen. Deze komen inmiddels aardig in de buurt van compactcamera's. Alleen onder donkere lichtomstandigheden hebben ze vaak meer moeite met foto's omdat de beeldsensor te klein is en de LED-flits niet al te veel voorstelt. De lichtintensiteit is niet zo hoog en het bereik is ook niet groot, waardoor je niet zover kunt flitsen. Een enkele uitzondering heeft een Xenon-flits en die vind je ook terug op compactcamera's.
Muziekspeler
Een mobiele telefoon kopen om muziek te luisteren? Telefoons zijn prima geschikt als muziekspeler. Meestal is de beperkende factor de meegeleverde koptelefoon. Maar, als je een telefoon uitkiest met een 3,5 mm aansluiting, dan kun je daar ook een koptelefoon op aansluiten die je wil. Hoe meer geheugen erin zit, hoe meer liedjes je erop af kunt spelen. Intern geheugen kun je vaak ook uitbreiden met een micro SD-geheugenkaartje.
E-mailen
Een mobiele telefoon kopen om te e-mailen en te internetten kan natuurlijk ook. E-mailen is met veel mobiele telefoons mogelijk, maar het gaat niet altijd even makkelijk. We raden in ieder geval een volledig alfabetisch toetsenbord aan. Dat kan zowel een volledig fysiek toetsenbord zijn, met knopjes, als een volledig toetsenbord op het scherm. Voor internet is een groot scherm fijn. Wij geven de voorkeur aan capacitieve touchscreens. Dat zijn aanraakgevoelige touchscreens die zich soepel laten bedienen. Voor internet is ook een hoge schermresolutie prettig, omdat dan een relatief groot deel van de website op je kleine scherm getoond kan worden.
Navigatie
Voor navigatie op je mobiele telefoon heb je in ieder geval GPS nodig. Daarnaast is ook mobiel internet aan te raden, afhankelijk van de navigatiesoftware die je gebruikt. Voor in de auto raden we autolader aan, want met navigeren raakt de batterij van je telefoon ongelofelijk snel leeg. Bij Nokia smartphones wordt ook Ovi maps navigation meegeleverd. Dat is gratis navigatiesoftware, waarmee je ook kunt navigeren zonder dat je daarbij mobiel internet nodig hebt. Dat maakt het ook heel geschikt voor navigatie in het buitenland. Met Android telefoons kun je gebruik maken van Google Maps Navigation. Door de online opzet is het iets minder geschikt voor gebruik in het buitenland. Op iPhones zit wel Google Maps, maar zonder de gesproken instructies. Op alle smartphones kun je extra navigatiesoftware installeren.
Een nieuwe ontwikkeling is Near Field Communication. Daarmee kun je chips uitlezen op afstand. Dat maakt in principe draadloos betalen mogelijk. Een aantal toestellen zijn al uitgerust met zo'n NFC-chip. Je hebt er alleen op dit moment nog niet zo veel aan, omdat de infrastructuur er nog niet is.
Conlusie
Er zijn veel verschillende mobiele telefoons te koop en er is voor ieder wat wils. Ga je een mobiele telefoon kopen, bedenk dan dat je een telefoon die je gratis bij een abonnement krijgt, je uiteindelijk zelf betaalt. Vergeet niet geld over te houden voor leuke apps.