zondag 16 januari 2011

Sms ff bondige clips


Sms ff bondige clips is het nieuwe ezelsbruggetje voor de zeventien landen die de euro als munteenheid hebben. Dat heeft Genootschap Onze Taal vrijdag laten weten. Het liet mensen stemmen op vijf inzendingen ter vervanging van ding flof bips uit het begin van de geschiedenis van de euro.

Door de uitbreiding van de eurozone moest er een nieuw ezelsbruggetje komen, waarin ook onder meer Slovenië en Estland voorkomen. Estland is het jongste lid van de eurofamilie. Het land kwam er op 1 januari bij.

In totaal deden 2570 mensen mee aan de 'verkiezing'. Sms ff bondige clips kreeg 26 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door Cobi's sms: pin ff geld (23 procent). De andere opties waren: sms ding flof biceps (20 procent), cd, gsm of fles in bips (16 procent) en begin sf-films op cd's (15 procent).

De letters staan voor Slovenië, Malta, Slowakije, Finland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Nederland, Duitsland, Ierland, Griekenland, Estland, Cyprus, Luxemburg, Italië, Portugal en Spanje.

Volgens Onze Taal is het winnende ezelsbruggetje nog meer dan de andere vindingen een goedlopend, samenhangend zinnetje, dat alleen uit bekende woorden en afkortingen bestaat. Voorlopig is het dus sms ff bondige clips, totdat er nog meer landen bijkomen zoals Polen, Tsjechië en Zweden.