zondag 10 januari 2010

Sociale zekerheid in Nederland (AOW, WW en de bijstand)


AOW in Nederland

Als je 65 jaar bent hoef je niet meer te werken, maar hoe kom je dan aan je geld? In Nederland krijgt iedereen vanaf die leeftijd een uitkering voor de eerste levensbehoeftes, maar dat was niet altijd zo. Minister president Drees heeft hier vroeger een belangrijke rol in gespeeld.

Ouderen worden na hun 65ste levensjaar niet aan hun lot over gelaten. Voor iedereen in Nederland die 65 wordt is er bij de wet een Volksverzekering geregeld. De Algemene Ouderdoms Wet geeft iedereen recht op een AOW-uitkering. Deze uitkering zorgt ervoor dat ouderen de eerste levensbehoeften kunnen blijven betalen. Het werkt dus als een sociaal vangnet. De basis voor deze verzekeringen kreeg in Nederland vorm na de tweede W.O. Minister President Drees introduceerde toen voor alle ouderen het Rijkspensioen. Deze sociale wetgeving was het begin van onze verzorgingsstaat.

WW- en Bijstandsuitkering

Werkeloos worden is meestal niet fijn. Om de periode tot het vinden van je volgende baan zijn er verschillende uitkeringen. Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid legt uit hoe het werkt.

Als je werkeloos bent ga je naar het CWI, het Centrum voor Werk en Inkomen. Zij helpen je bij het zoeken naar een baan en kijken of je recht hebt op een WW- of bijstandsuitkering.
WW is een tijdelijke uitkering voor werkloosheid, waar iedere werknemer aan meebetaald. Op basis van je gewerkte periode en de hoogte van je oude salaris krijg je een uitkering zodat je de periode tot je volgende baan kunt overbruggen. Tijdens die periode hoef je je koophuis, en auto dus niet te verkopen om van te leven. Zo vallen de gevolgen van de werkeloosheid mee en is er tijd om een nieuwe baan te vinden. Als dat niet lukt val je terug op een bijstandsuitkering. Aart Jan de Geus, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Met de Bijstand is dat eigenlijk anders: dat is niet een verzekering waar je premie voor betaalt, maar dat is een soort vangnet voor wie het echt op eigen kracht eh niet meer kan redden en de bedoeling is, dat we van het vangnet, dat dat eigenlijk werkt als een trampoline, dus op het moment, dat je dan vraagt van: "nou, eh, kunt u mij helpen, Gemeente?", dan zegt de Gemeente: "ja, daar is het loket van de baan". Dus eerst werk en dan pas inkomen.

De hoogte is van de bijstand is afhankelijk van je leeftijd en woonsituatie, maar is geen vetpot. Voor het zoeken naar werk en het aanvragen van een uitkering moet je dus naar het Centrum voor werk en inkomen.