vrijdag 4 september 2009

Budgetteren of schulden opbouwen

Volgens NOS headlines:

Een op de vijf scholieren heeft een gat in z'n hand en kan niet met geld omgaan. Vergeleken met andere scholieren komen ze vaker geld te kort, lenen ze vaker en weten ze niet goed hoeveel geld ze hebben en waar ze het aan uitgeven.

Dat is de conclusie van het Nibud Scholierenonderzoek 2008/2009. Dat verschijnt vandaag.

Het vorige onderzoek is van 2006/2007. Toen leende 45 procent geld, meestal van ouders en vrienden, nu is dat al 63 procent. Verder lenen meisjes vaker dan jongens, maar jongens lenen hogere bedragen. Het Nibud is bezorgd over de rol van de ouders hierbij.

Ouders
Ouders worden namelijk steeds guller, blijkt uit het onderzoek. Steeds meer ouders betalen veel uitgaven voor hun kinderen, zoals kleding en telefoonkosten. En dat terwijl ze hun kinderen vaak ook nog apart kleedgeld geven. Ongeveer een op de drie ouders doet dat. Volgens het Nibud leren scholieren daardoor niet hoe ze met geld moeten omgaan. En dat kan ze later, als ze op zichzelf wonen, duur komen te staan. Want dan kunnen ze in de schulden komen.

Kinderbijslag
In reactie op het onderzoek van het Nibud zegt GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi dat jongeren van 16 en 17 de kinderbijslag op hun eigen rekening gestort zouden moeten krijgen. Nu gaat het nog naar de ouders. Door de kinderbijslag rechtstreeks aan de jongeren te geven, leren ze beter met geld omgaan, is de gedachte van Dibi. Hij gaat het idee morgen voorleggen aan minister Rouvoet, tijdens een debat over de kinderbijslag.