woensdag 12 augustus 2009

De wisselkoers


In de financiële wereld is een wisselkoers tussen twee valuta de waarde van de ene uitgedrukt in de andere. Een wisselkoers van US $1,16 voor 1 euro betekent dat 1.16 Amerikaanse dollars evenveel waard zijn als één euro.

In de praktijk is het zelden mogelijk om tegen de aangegeven koers geld te wisselen. Makelaars en banken zullen voor het bij elkaar brengen van kopers en verkopers altijd een commissie rekenen. Dit gebeurt vaak door voor aankoop en verkoop van een vreemde valuta een verschillende prijs te rekenen. Een bank kan bijvoorbeeld aanbieden dollars te kopen tegen 1,10 euro, en te verkopen tegen 1,20 euro.

Veel wisselkoersen tussen verschillende valuta zijn vrij; dat betekent dat de relatieve waarde van de valuta van dag tot dag en zelfs van minuut tot minuut kunnen fluctueren als gevolg van economische acties wereldwijd. Sommige wisselkoersen worden door overheden gegarandeerd, en kunnen daardoor niet variëren. Veel landen met minder sterke economische situaties die graag internationale handel willen drijven garanderen een vaste wisselkoers met de Amerikaanse dollar.

Er bestaan opties op toekomstige wisselkoersen. Zulke opties kunnen worden gebruikt om risico's van internationale transacties af te dekken.

Voor het bekijken van de Big Mac index en ander onderzoek op gebied van internationale handel en globalisering is het handig om een site te hebben waar de koersen op staan. Hier is een link maar je kan indien wenselijk natuurlijk ook een andere site bezoeken.

WISSELKOERSEN.NL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten