dinsdag 30 juni 2009

Walkman bestaat dertig jaar (dinsdag 30 juni 2009)


Dertig jaar geleden, op 1 juli 1979, bracht Sony de Walkman op de markt. Een draagbare cassette-recorder met hoofdtelefoon die meegenomen kon worden tijdens bijvoorbeeld een fietstocht of wandeling.

De Walkman werd erg populair. Verschillende andere merken brachten soortgelijke merken op de markt. Een 'Walkman' mochten deze bedrijven hun apparaat echter niet noemen, dat woord was voorbehouden voor de apparaten van Sony. Veel andere merken verschenen onder de naam 'portable cassettespeler'.

Wie een biografie van de Sony-oprichter Akio Morita opzoekt, leest daar doorgaans dat het deze Japanner was die de Walkman uitvond. In werkelijkheid ontwikkelde de Duitser Andreas Pavel in 1977, twee jaar voor de lancering van Sony's versie, een soortgelijk apparaat. De Duitser ontving in verschillende landen patent op zijn uitvinding. Sony en Pavel waren jarenlang verwikkeld in een juridische strijd. Pas na twintig jaar kwam daar een einde aan.
Sony betaalde Pavel toen een flink geldbedrag, vermoedelijk enkele miljoenen.

De Walkman's van Sony zijn, ondanks de komst van bijvoorbeeld de de populaire iPod van Apple, nog altijd te koop. In 2004 was het in New York enige tijd hip om weer met een grote Walkman aan de broekzak te lopen. De Walkman bevatte echter geen cassettes maar een iPod (photoshoot). Erg handig was deze uitvinding overigens niet want om bij het bedieningspaneel van de iPod te komen moest de Walkman eerst opengemaakt worden. Nadat de maker wat media-aandacht kreeg verzocht Sony hem vriendelijk (doch dringend) te stoppen met de verkoop van de alternatieve iPod-hoezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten